Verhalen

De dokters spraken over amputatie

Mijn tenen zijn beginnen krom groeien toen ik als kind begon te stappen. Ik herinner mij dat mijn moeder de huisarts meerder keren naar een remedie heeft gevraagd. Toen ik een jaar of 10 was kreeg ze het antwoord dat er niks anders zou op zitten dan de tenen te amputeren. Die beslissing wilde ze echter niet in mijn plaats maken en gelukkig maar… 

In 2008 werd ik geopereerd aan de middelste teen van mijn linkervoet. Op de medische beelden zie je dat die teen in een hoek van 90 graden stond en ook zeer lang was in vergelijking met de andere tenen. De chirurg heeft het middelste teenkootje verwijderd en de overige 2 aan elkaar vastgezet. Er was geen beweging meer in te krijgen en de teen zat nog steeds grotendeels onder de 2de teen.
Je ziet ook dat de andere tenen krom waren gegroeid. Aangezien ik daar fysiek nog geen last van had, zou een operatie onder ‘cosmetische ingreep’ zijn gevallen. Voorlopig werd daar dan ook niets aan gedaan. 

In 2017 ben ik uiteindelijk bij Sophie Verpaele terechtgekomen. Zij bezorgde mij aangepaste voetbeugels waarmee ik de stand van mijn tenen geleidelijk aan zag verbeteren.
Na 5 jaar kwam er ook terug beweging in de geopereerde teen! Sindsdien gaat de alles nog sneller vooruit en merk ik zelfs wekelijks verbetering. Door de beugels staan nu ook mijn andere tenen rechter en heb ik minder last van hamertenen.

Op de ondertste foto toon ik dan ook trots het resultaat van 6 jaar therapie bij Sophie. Nu ik die medische beelden terugzie en die foto’s vergelijk, besef ik nog eens te meer wat je hebt kunnen verwezenlijken. Bedankt daarvoor, Sophie!

Tamara Maenhout

Blij met mijn voetbeugels!

Sinds een vijftal jaren bezorgden mijn voeten mij heel wat ongemakken. Hallux valgus (scheefgroeiende grote teen), hamertenen, pijn in de voetzool … beperkten mijn lichamelijke vrijheid.

De zoektocht naar een goede en blijvende oplossing, en vooral de hoop terug pijnvrij te worden, brachten mij langs steunzolen, teenspreiders, teenstaafjes, medicatie, nog eens nieuwe steunzolen en een onmogelijke zoektocht naar comfotabele schoenen. Dit alles bezorgde mij veel pijn en last waaronder stekende pijn in mijn grote teen, pijnlijke voetkussens onderaan, blaren op mijn tenen, tenen die over elkaar heen groeien, …
Ik was overtuigd dat er weldra een operatie zou volgen of dat ik nooit meer zonder hulpstukken verre afstanden zou kunnen afleggen.

Het ontdekken van de voetbeugels van Sophie Verpaele veranderde voor mij heel veel. Ik was blij met de ontdekking dat er een hulpmiddel bestaat dat de voet en zijn natuurlijke vorm respecteert. De logische kijk van Sophie gaf mij vertrouwen. Zij benadert de voet en bijhorende vervormingen helder en vanuit haar kennis ziet zij oplossingen. Wat een opluchting om te weten te komen dat het scheefgroeien van mijn tenen kon worden afgeremd en zelfs omgekeerd. Ik kon terugkeren naar een gezondere en pijnvrije teenstand!

De beugels draag ik ’s nachts en na een korte gewenningsperiode zijn ze ondertussen al meer dan 2 jaar mijn trouwe metgezellen. Ook op vakantie gaan ze mee. De voordelen van het dragen van mijn beugels, zijn voelbaar bij elke stap en ik draag terug vlot vele soorten schoenen. 
Ik ben heel opgelucht dat het dragen van de voetbeugels beloond wordt en dat de nood aan een operatie van de baan is. Mijn tenen krijgen stap voor stap hun natuurlijke stand terug en de pijn in mijn grote teen is volledig weg.
Heel belangrijk voor mij bij deze behandeling, is dat er geen medicatie of ingrepen worden gebruikt , maar dat de voetbeugel het lichaam op gezonde en zachte manier helpt naar de natuurlijke vorm

Orthesen

Een tijdje nadat ik met pensioen ging ontstonden er problemen met de voeten. Steunzolen drongen zich op. Dit was de oplossing voor enkele jaren. Nadien kreeg meer problemen met een ‘hamerteen’ ten gevolge van een ‘hallux valgus’. Op den duur had ik enorm veel pijn bij het stappen. Overal vroeg ik om medische raad, echter zonder resultaat. Tot mijn echtgenote in 2015 een behandeling bij de kine nodig had. Ik profiteerde ervan om aan de kinesiste mijn probleem voor te leggen. Deze gaf mij de contactgegevens van Sophie Verpaele. Sindsdien ga ik bij Sophie in Lembeke op consultatie, niet bij de deur en ook geen terugbetaling.. Ik slaap elke nacht met de door haar gemaakte orthesen. Dit is nu al 7 jaar, toch wel een hele periode. Blijkbaar zijn mijn tenen nogal “koppig”, komt misschien door mijn West-Vlaamse roots (haha). Maar het resultaat is wel dat ik geen pijn meer heb aan mijn voeten. Zoals velen ben ik tijdens de covid pandemie een fervent wandelaar geworden. Wekelijks doe ik nu 2 à 3 wandelingen van gemiddeld 18 à 20 Km!