Naar de juiste houding

OrTOstance tijdens de groei

Vanaf het eerste stapje

Als ouder hecht je veel belang aan de geestelijke en fysieke gezondheid van je kind. Nu, maar ook voor te toekomst. Je wil dat je kindje zich goed ontwikkelt en dat het pijnvrij door het leven kan.

Daarom is het belangrijk al vanaf jonge leeftijd de juiste houding aan te nemen.

Zongebruinde kindervoetjes op het strand

OrTOstance therapie voor kinderen

1. De sturingsfase

Door in te spelen op de groei van het kind, verloopt de therapie anders dan bij volwassenen. Het groeiende lichaam gebruikt alle energie voor die groei en is daardoor niet in staat kracht te ontwikkelen. Door corrigerende sturing kan de voet of knie echter wel normaliseren tijdens de groei.

2. De tweede fase: leeftijdsafhankelijk

 1. Het jonge kind (2 – 6 jaar): 
  In de eerste levensjaren is een lichaam heel flexibel en stuurbaar. Vooral ernstige platvoeten of x-knieën worden dan ook best zo snel mogelijk aangepakt. Therapie is al mogelijk vanaf het tweede levensjaar. Eens de correctie is doorgevoerd, kan het kind zonder therapie verder.
 2. Het kind (7 – puberteit)
  Vanaf de leeftijd van 7 jaar fixeert de houding van het lichaam. Het verloop van de therapie zal dus beïnvloed worden door de reeds ontwikkelde kracht en de ernst van het probleem.
  Vanaf 7 jaar wordt het dragen van de beugels ook gecombineerd met oefentherapie om het resultaat te versnellen.
  In geval van pes planus, wordt gekozen voor een combinatie met steunzooltherapie voor overdag. 
  Na de groeispurt kan de therapie worden gestabiliseerd.
 3. Adolescenten
  Tijdens de groeispurt krijgt het lichaam het hard te verduren. Botten groeien sneller dan de spieren en gewrichten komen onder grote druk te staan. In deze fase is het belangrijk om snel de juiste impulsen te geven aan de spieren. Eens de groei stagneert, zal de kracht en het aanpassingsvermogen in de spieren toenemen.

De duur van de therapie is sterk afhankelijk van de ernst van de problemen en de flexibiliteit of stuurbaarheid van het lichaam. Hoe jonger je begint, hoe beter.