Kleine voetjes, grote stappen richting gezonde lichaamshouding

Je kind is je alles. Je wil er alles aan doen om zijn of haar toekomst zo rooskleurig mogelijk te maken. Helaas kan je jouw kind niet in een bubbel steken. Maar je kan wel alles wat je in de hand hebt gebruiken om de gezondheid van je kind op lange termijn te bevorderen.

In eerste instantie denk je wellicht aan gezonde voeding. Of voldoende slaap. Of insmeren met zonnecrème op zonnige dagen. Maar heb je ook al eens aan de houding van je kind gedacht? Ook al zijn er nu nog geen klachten. De houding is de meest voorkomende oorzaak van toekomstige problemen met spieren en gewrichten.

De voeten als basis voor een goede houding bij kinderen

Jouw volledige lichaam steunt op de voeten. Als die uit balans zijn, heeft dit gevolgen voor alle andere spieren en gewrichten in je lichaam. Knieën, heupen, rug. Problemen met deze gewrichten veroorzaken op termijn pijnlijke ontstekingen of artrose. Moeilijk te behandelen problemen die steeds terugkeren als de basis niet goed zit. Bij ouderdom is dergelijke slijtage normaal. Maar door houdingsproblemen van kinds af verschijnt die slijtage al op veel jongere leeftijd.

Bij jonge kinderen vanaf 2 jaar zijn ernstige platvoeten of x-knieën een voorbode van aanhoudende gewrichtsklachten. Blijf niet bij de pakken zitten en doe er iets aan.

 

Waarom de houding bij jonge kinderen aanpakken?

Jonge kinderen van 2 tot 6 jaar hebben alle energie nodig om te groeien. Het lichaam zet hier volop op in. Dit is de ideale fase om de stand van voeten of knieën bij te sturen. Doe je dit op deze leeftijd, dan is er veel kans dat de houding zich tijdens de groei volledig normaliseert. Wil je dat je kind later pijnloos kan bewegen? En dat het veel minder kans maakt op letsels bij het sporten?

Hoe verbeter je de houding bij jonge kinderen?

Het gekendste middel zijn steunzolen. Dit zijn zolen op maat van de voet die op de punten waar het nodig is een correctie geven. De bedoeling is om zo bepaalde spiergroepen en gewrichten te ontlasten. Vooral tijdens activiteit, aangezien ze in je schoenen liggen.

OrTOstance is een nieuwe techniek. Het is een zachte brace uit silicone die je houding corrigeert tijdens je slaap. Deze brace zit rond de tenen en de voorvoet. De brace is volledig op maat. Op bepaalde plaatsen zitten drukpunten. Deze werken tijdens de slaap op bepaalde ongewenste spanningen. Dit heeft effect op het volledige been tot zelfs op de wervelkolom. In het begin wordt de beugel op regelmatige basis aangepast of aangespannen. Zo werkt de brace de onnodige spanningen geleidelijk aan weg. Daarna werkt de brace op het activeren van de juiste spieren om zo de stand van de voeten te corrigeren.


Stel je je vragen bij de houding van je kind, de stand van de voetjes en benen? Neem snel contact op met OrTOstance.

Kleine voetjes, grote stappen richting gezonde lichaamshouding